Etsi
  • Mikael Koivukangas

Potilastietojärjestelmät - ON

Dokumentaatio ja visualisaatio.

Kerroimme edellisessä postissa potilastietojärjestelmien perusteita sekä Kanta-järjestelmän ja rakenteellisen tiedon roolista yhteensopivuusongelman ratkaisussa.


Nyt kerromme Onesys Navigatorin roolista yhteensopivuusratkaisuna.


Onesys Navigator sai alkunsa jo 90-luvulla, kun ensimmäiset PTJ:t, eli silloiset EMR:t saivat alkunsa. Emme tienneet, mikä EMR voittaisi joten ainoaksi ratkaisuksi muodostui tehdä ohjelmisto, joka ei välitä mihin EMR:ään se on integroitu.

Lopputulos on markkinoilla täysin ainutlaatuinen ohjelmisto, jonka sisäänajoa ei oikeastaan voi verrata verrokkeihin: Puhutaan tunneista ja päivistä, ei kuukausista tai vuosista. Uskomatonta mutta totta.


Konkreettisesti: Lääkäri avaa PTJ:n, klikkaa ON-ikonia ja käyttää ON:ää selaimena: Lääkäri etsii tietoa PTJ:stä, PACS kuva-arkistosta sekä kaikista muista sairaalan tietojärjestelmään yhdistetyistä tietokannoista tai laitteista.

Lääkäri tallentaa linkkejä tietoon eräänlaisessa virtuaalisessa työpöydässä, jonka hän tallentaa. Työpöydän voi sitten lähettää toiselle lääkärille tai ammattilaiselle, jos hänellä on ON osana PTJ:tä. Työpöytä-konsepti perustuu Onesysin patentoituun menetelmään.


Ongelmaksi on koitunut, että ON pitäisi saada käyttöön moniin sairaaloihin ennen kuin sen hyötysuhde olisi tarpeeksi korkea. Tarvitaan siis skaalaa. ON on hankala abstraktoida, jos sitä ei ole nähnyt tai sen toiminnallisuuksia itse todentanut.

Voimme kuitenkin todeta, että PTJ-tuottajat ovat meille kertoneet useampaan kertaan ja aina tähän vuoteen saakka: "We do not have this functionality."

Tästä olemme ylpeitä.


Näkemyksemme on seuraava:

On olemassa kahdenlaista yhteensopivuutta.

Vertikaalista, eli potilastietojen väylittämistä keskitettyyn arkistoon, ja

Horisontaalista, eli potilastietojen välittämistä ammattilaisten välillä.


Näiden yhteensopivuusmääritelmien lähtökohdat ovat liki päinvastaiset:

Vertikaalisessa integraatiossa pyritään siihen, että potilaan arkistoitavat tiedot voidaan tallentaa sadaksi vuodeksi, kun

Horisontaalisessa siihen, että potilaan oleelliset tiedot olisivat lääkäreiden hyödynnettävissä.

Ensimmäisessä ei määritellä mikä tieto, missä ja miksi.


ON on ratkaisu jälkimmäiseen; se mahdollistaa lääkäreiden havaintojen dokumentoinnin ja visualisoinnin: Lääkäri tekee hoitoratkaisun, minkä hän dokumentoi perustuvan tiettyihin tietoihin, esimerkiksi löydökseen tietyssä kuvassa. Tekstin viereen työpöydällä hän tekee linkin siihen tiettyyn kuvaan esimerkiksi 30 kuvan sarjasta. Hän jakaa huomionsa kollegalle, jolle päätyy ratkaisu ja vain se yksi oleellinen kuva, ei koko kuvasarjaa tai epämääräistä linkkiä hukutettuna sairaskertomuksen sanamereen. Tietysti linkissä voi olla enemmän kuin yksi kuva, mutta nimenomaan valitut oleelliset kuvat.


ON mahdollistaa tiedonjaon ja -väylän eri erikoisalojen välillä: Radiologien, kirurgien ja perusterveydenhuollon lääkäreiden yhteistyö on voimavara, joka edellyttää kykyä jakaa havaintoja luontevasti ja osana kliinistä työtä.

4 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki