Potilastietojärjestelmät - ON

Dokumentaatio ja visualisaatio.

Kerroimme edelissessä postissa potilastietojärjestelmien perusteita sekä Kanta-järjestelmän ja rakenteellisen tiedon roolista yhteensopivuusongelman ratkaisussa.


Nyt kerromme Onesys Navigatorin roolista yhteensopivuusratkaisuna.


Onesys Navigator sai alkunsa jo 90-luvulla, kun ensimmäiset PTJ:t, eli silloiset EMR:t saivat alkunsa. Emme tienneet mikä EMR voittaisi joten ainoaksi ratkaisuksi muodostui tehdä ohjelmisto joka ei välitä mihin EMR:ään se on integroitu.

Lopputulos on markkinoilla täysin omalaatuinen ohjelmisto jonka sisäänajoa ei oikeastaan voi verrata verrokkeihin: Puhutaan tunneista ja päivistä, ei kuukausista tai vuosista. Uskomatonta mutta totta.


Konkreettisesti: Lääkäri avaa PTJ:n, klikkaa ON-ikonia ja käyttää ON:ää selaimena: Lääkäri etsii tietoa PTJ:stä, PACS kuva-arkistosta sekä kaikista muista sairaalan tietojärjestelmään yhdistetyistä tietokannoista tai laitteista.

Lääkäri tallentaa linkkejä tietoon eräänlaisessa virtuaalisessa työpöydässä jonka hän tallentaa. Työpöydän voi sitten lähettää toiselle lääkärille tai ammattilaiselle, jos heillä on ON osana PTJ:tä. Työpöytä-konsepti perustuu Onesyksen patentoituun menetelmään.


Ongelmaksi on koitunut, että ON pitäisi saada käyttöön moniin sairaaloihin ennenkuin sen hyötysuhde olisi tarpeeksi korkea. Tarvitaan siis skaalaa. ON on hankala abstraktoida jos sitä ei ole nähnyt tai sen toiminnallisuuksia itse todentanut.

Voimme kuitenkin todeta, että PTJ-tuottajat ovat meille kertoneet useampaan kertaan ja aina tähän vuoteen saakka: "We do not have this functionality."

Tästä olemme ylpeitä.


Näkemyksemme on seuraava:

On olemassa kahdenlaista yhteensopivuutta.

Vertikaalista, eli potilastietojen väylittämistä keskitettyyn -arkistoon, ja

Horisontaalista, eli potilastietojen välittämistä ammattilaisten välillä.


Näiden yhteensopivuusmääritelmien lähtökohdat ovat liki päinvastaiset:

Vertikaalisessa integraatiossa pyritään siihen, että potilaan arkistoitavat tiedot voidaan tallentaa sadaksi vuodeksi.

Horisontaalisessa siihen, että potilaan oleelliset tiedot olisivat lääkäreiden hyödynnettävissä.

Ensimmäisessä ei määritellä mikä tieto, missä ja miksi.


ON on ratkaisu näistä viimeiseen; se mahdollistaa lääkäreiden havaintojen dokumentoinnin ja visualisoinnin: Lääkäri huomaa ongelman kuvassa ja linkittää siihen 30 kuvan sarjasta. Hän jakaa huomionsa toisen kanssa, jolle päätyy vain se 1 kuva ja havainto, ei koko kuvasarja tai epämääräinen linkki hukutettuna sanamereen.


ON mahdollistaa tiedonjaon ja -väylän eri erikoisalojen välillä: Radiologien, kirurgien ja perusterveydenhuollon lääkäreiden yhteistyö on voimarava joka edellyttää kykyä jakaa havaintoja luontevasti ja osana työtä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
LINKIT
YHTEYS
  • LinkedIn - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2020 Onesys Oy, all rights reserved, other trademarks are copyright of their respective holders.