marras klo 3 iltapäivä.png

Ankkurimagneetti (0,23T)

Länsimaissa on koettu ihme: Kirurgian kulut laskivat voimakkaasti läpi 2000-luvun, kun kuva-ohjattu kirurgia korvasi raskaat interventiot.

 

Kuva-ohjattu eli navigoitu mini-invasiivinen kirurgia edellyttää kuvantamistekniikkaa, kuten tietokonetomografiaa (CT), ultraääntä (UÄ), röntgeniä (X-Ray) sekä magneettikuvantamista (MRI).

Näistä viimeinen on käytännöllisin mutta kalliein. Kehittyneissä talouksissa (asukasluku 900 miljoonaa) on MRI-laitteita vähintään 26:1,000,000 (USA) ja jopa 51:1,000,000 (Japani) kun kehittyvissä talouksissa vastaava suhdeluku on vain 2:1,000,000 (Intia).

Suomessa magneettikuvaajia on väestösuhteutettuna melkein 2-kertaa enemmän kuin Ruotsissa.

Radiologian ammattiyhdistysten arvioiden mukaan väestösuhteutettu vähittäismäärä MRI-järjestelmille on 10 per miljoona, mieluiten 15.

Suurin syy MRI:n vähäiselle käyttöasteelle on järjestelmien kalleus: Suurin osa magneeteista on niin sanottuja korkeakenttämagneetteja, joiden elinkaarikäyttökustannuksissa näkyy etenkin ylläpito ja jäähdytys. MRI-järjestelmien hankintahinnoissa liikutaan yleensä noin miljoonassa eurossa per Tesla, viimeisenä 20 vuotena suurin osa myydyistä järjestelmistä ollen 1.5 Teslan korkeakenttämagneetteja.

Näiden magneettien jäähdyttäminen on suhteelllisen vaikeaa: Magneetit ovat "superjohtavia" mikä edellyttää, että magneettikela jäähdytetään noin 4 Kelvin-asteeseen (-291C) käyttäen nestemäistä heliumia.

Edellämainitut elinkaarikustannukset liikkuvat 20% ja 40% välillä hankintahinnasta, per vuosi. Huoltokatkot eivät ole tavattomia.

Matalakenttämagneetteja on markkinoilla ja ne ovat varteenotettava vaihtoehto useissa tapauksissa: Niin sanotut pysyvät magneetit tosin eivät ole kovinkaan pysyviä, vaan ne täytyy uudelleenmagnetoida määrävälein. Tämän lisäksi niiden magneettikenttä on tietyllä tasolla, joten niillä voi tehdä vain rajallisen määrän erilaisia magneettitoimenpiteitä.

Vaihtoehtoinen matalakenttämagneetti arkkitehtuuri perustuu niin sanottuun resistiiviseen magneettiin, jotka ovat pääsääntöisesti ilmaydin magneetteja.

Onesys "Ankkuri" MRI on toimivaksi todetun konseptin moderni kokoonpano: Kyseessä on resistiivinen magneetti, joka voidaan kytkeä päälle-pois 30 minuutin sykleissä, mikä mahdollistaa magneetin integroimisen osaksi leikkaussalia, eli se ei edellytä erillistä tilaa.

Muihin resistiivisiin magneetteihin verrattuna Ankkurin etuihin kuuluu intraoperatiivinen eli leikkauksen aikainen magneettikuvantaminen, leikkausrobotiikan integroiminen (iMRI robotit) sekä ainutlaatuisesti myös eräät yleiset säteilyhoidon suunnittelujen edellyttämät MR-kuvantamiset joihin yleensä vaaditaan korkeakenttämagneetti. Lue lisää spekseistä alla.

Ankkuri hyötyy myös Onesyksen muista teknologioista, kuten PACS/DICOM-APTJ integroiduista työtiloista, joiden avulla radiologit ja kliinikot voivat jakaa oleellista tekstisisältöä sekä valikoituja MRI-kuvia. Ankkurin magneettikuvia voidaan tarkastella ja jakaa myös mobiilisti Android sovelluksessa.

Muuta mainittavaa on integraatio korkeakenttämagneetteihin: Ankkurin kuvien orientaatio on sama, toisin kuin muissa resistenttimagneeteissa joiden orientaatio saattaa olla esimerkiksi horisontaalinen.

Kenelle?

Matalakenttämagneetti on kustannustehokas vaihtoehto etenkin seuraaviin käyttötarkoituksiin:

1. Uuden toimijan ensimmäinen magneettihankinta.

2. Intraoperatiivinen eli leikkausmagneetti.

3. Kuvantamismagneetti kirurgian tarpeisiin.

OnesysNavigator3.png

Miksi "Ankkuri"?

Onesyksen matalakenttämagneetti toimii "ankkurina" muille teknologioille, aina PACS/DICOM-APTJ integraatiorajapinnoista ja moderneista työympäristöistä leikkaus- navigaattoreihin.

ON_3D_navigation.png

Riittääkö pienempi teho?

On tutkittua tietoa, että magneettikentän voimakkuus ei enää noin 0.2 Teslan jälkeen nosta laatua, vaan kuvan laatu korreloi vahvemmin tietokoneohjelmistojen ja komponenttien kehityksen kanssa.

Noin 0.2 Teslan MRI tarjoaa täydelliset puitteet kirurgiseen kuvantamiseen.

Attachment 1.jpg

Osa kokonaisuutta

Visiomme on, että jokaisella ihmisellä on suhteellisen matala kynnys päästä magneettitutkimuksiin tai mini-invasiiviseen leikkaushoitoon, ilman että rahan puute on esteenä. Vain lisäämälllä globaalia magneettikapasiteettia voimme tästä visiosta tehdä totta, ja vain Ankkurimagneetti kykenee tähän kapasiteettitarpeeseen vastaamaan niin kilpailukykyisen hinnan kuin maalaisjärjen puitteissa.

ankkurimagneetti.png

Speksejä

B0 teho: 0.23T

DICOM versio: 3.0

Päälle/Pois sykli: 30 minuuttia

Kuvantamistila: 0.4 - 40 cm

TR: Min. 6.2 msec

TE: Min. 2.8 msec

Kuvantamismoodit: Single, multislice, volume study, dynamic, SIMEX, multi chunk 3D, multiple stacks.

Pulssi sekvenssit: SE, FE, IR, FFE, DEFFE, DESE, TSE, DETSE, Single shot SE, DRIVE, Balanced FFE, MRCP, Fluid Attenuated Inversion Recovery, Turbo FLAIR, IR-TSE, T1-STIR TSE, T2-STIR TSE, Diffusion Imaging, 3D SE, 3D FFE, MTC;; Angiography: CE-ANGIO, MRA 2D, 3D TOF.

Pintakelat: Pää, Pää-niska, extremity M-L, niska, keho/selkäranka S-XL, hartia, bilateral rinta, ranne, TMJ, flex XS-S-M-L-XL-XXL

Jäähdytin: Integroitu, vesi

Paino: 13,110 kg

Magneettiydin: Erikoisteräs

Hinta (tuhatta euroa): 230-350

Vuosimaksu: Ei

Vaatii erillisen tilan: Ei

iMRI: Kyllä

Käyttöikä: 12 vuotta

Käyttöiän pidennys: Kyllä

5-gaussin tila: Noin 2 metriä

Valmistusmaa: Suomi

Ympäristöystävällisyys

Ankkurin valmistuksessa pyritään käyttämään vain uusiutuvia tai korkean kierrätysasteen raaka-aineita. Ankkuri ei vaadi esimerkiksi nestemäistä heliumia tai muita kryogeenejä, ja magneetin voi käynnistää ja sulkea noin 30 minuutissa, mikä tarkoittaa huomattavia energiasäästöjä.