
Ankkurimagneetti (0,23T)
Länsimaissa on koettu ihme: Kirurgian kulut laskivat voimakkaasti läpi 2000-luvun, kun kuva-ohjattu kirurgia korvasi raskaat interventiot.
Kuva-ohjattu, eli navigoitu, mini-invasiivinen kirurgia edellyttää kuvantamistekniikkaa, kuten tietokonetomografiaa (CT), ultraääntä (UÄ), röntgeniä (X-Ray) sekä magneettikuvantamista (MRI).
Näistä viimeinen on käytännöllisin mutta kalliein. Kehittyneissä talouksissa (asukasluku 900 miljoonaa) on MRI-laitteita vähintään 26:1,000,000 (USA) ja jopa 51:1,000,000 (Japani) kun kehittyvissä talouksissa vastaava suhdeluku on vain 2:1,000,000 (Intia).
Radiologian ammattiyhdistysten arvioiden mukaan väestösuhteutettu vähittäismäärä MRI-järjestelmille on 10 per miljoona, mieluiten 15.
Suurin syy MRI:n vähäiselle käyttöasteelle on järjestelmien kalleus: Suurin osa magneeteista on niin sanottuja korkeakenttämagneetteja, joiden elinkaarikäyttökustannuksissa näkyy etenkin ylläpito ja jäähdytys. MRI-järjestelmien hankintahinnoissa liikutaan yleensä noin miljoonassa eurossa per Tesla, viimeisenä 20 vuotena suurin osa myydyistä järjestelmistä ollen 1.5 Teslan korkeakenttämagneetteja.
Näiden magneettien jäähdyttäminen on suhteelllisen vaikeaa: Magneetit ovat "superjohtavia" mikä edellyttää, että magneettikela jäähdytetään noin 4 Kelvin-asteeseen (-291C) käyttäen nestemäistä heliumia.
Edellämainitut elinkaarikustannukset liikkuvat 20% ja 40% välillä hankintahinnasta, per vuosi. Huoltokatkot eivät ole tavattomia.
Matalakenttämagneetteja on markkinoilla ja ne ovat varteenotettava vaihtoehto useissa tapauksissa: Niin sanotut pysyvät magneetit tosin eivät ole kovinkaan pysyviä, vaan ne täytyy uudelleenmagnetoida määrävälein. Tämän lisäksi niiden magneettikenttä on tietyllä tasolla, joten niillä voi tehdä vain rajallisen määrän erilaisia magneettitoimenpiteitä.
Vaihtoehtoinen matalakenttämagneetti arkkitehtuuri perustuu niin sanottuun resistiiviseen magneettiin, jotka ovat pääsääntöisesti ilmaydin magneetteja.
Onesys "Ankkuri" MRI on toimivaksi todetun konseptin moderni kokoonpano: Kyseessä on resistiivinen teräsydinmagneetti, joka voidaan kytkeä päälle-pois 30 minuutin sykleissä, mikä mahdollistaa magneetin integroimisen osaksi leikkaussalia, eli se ei edellytä erillistä tilaa.
Muihin resistiivisiin magneetteihin verrattuna Ankkurin etuihin kuuluu intraoperatiivinen eli leikkauksen aikainen magneettikuvantaminen, leikkausrobotiikan integroiminen (iMRI robotit) sekä ainutlaatuisesti myös eräät yleiset säteilyhoidon suunnittelujen edellyttämät MR-kuvantamiset joihin yleensä vaaditaan korkeakenttämagneetti. Lue lisää spekseistä alla.
Ankkuri hyötyy myös Onesyksen muista teknologioista, kuten PACS/DICOM-APTJ integroiduista työtiloista, joiden avulla radiologit ja kliinikot voivat jakaa oleellista tekstisisältöä sekä valikoituja MRI-kuvia. Ankkurin magneettikuvia voidaan tarkastella ja jakaa myös mobiilisti Android sovelluksessa.
Muuta mainittavaa on integraatio korkeakenttämagneetteihin: Ankkurin kuvien orientaatio on sama, toisin kuin muissa resistenttimagneeteissa joiden orientaatio on horisontaalinen.

Kenelle?
Matalakenttämagneetti on kustannustehokas vaihtoehto etenkin seuraaviin käyttötarkoituksiin:
1. Uuden toimijan ensimmäinen magneettihankinta.
2. Intraoperatiivinen eli leikkausmagneetti.
3. Kuvantamismagneetti kirurgian tarpeisiin.

Miksi "Ankkuri"?
Onesyksen matalakenttämagneetti toimii "ankkurina" muille teknologioille, aina PACS/DICOM-APTJ integraatiorajapinnoista ja moderneista työympäristöistä leikkaus- navigaattoreihin.

Riittääkö pienempi teho?
On tutkittua tietoa, että magneettikentän voimakkuus ei enää noin 0.2 Teslan jälkeen nosta laatua, vaan kuvan laatu korreloi vahvemmin tietokoneohjelmistojen ja komponenttien kehityksen kanssa.
Noin 0.2 Teslan MRI tarjoaa täydelliset puitteet kirurgiseen kuvantamiseen.

Osa kokonaisuutta
Visiomme on, että jokaisella ihmisellä on suhteellisen matala kynnys päästä magneettitutkimuksiin tai mini-invasiiviseen leikkaushoitoon, ilman että rahan puute on esteenä. Vain lisäämälllä globaalia magneettikapasiteettia voimme tästä visiosta tehdä totta, ja vain Ankkurimagneetti kykenee tähän kapasiteettitarpeeseen vastaamaan niin kilpailukykyisen hinnan kuin maalaisjärjen puitteissa.

Speksejä
B0 teho: 0.23T
DICOM versio: 3.0
Päälle/Pois sykli: 30 minuuttia
Kuvantamistila: 0.4 - 40 cm
TR: Min. 6.2 msec
TE: Min. 2.8 msec
Kuvantamismoodit: Single, multislice, volume study, dynamic, SIMEX, multi chunk 3D, multiple stacks.
Pulssi sekvenssit: SE, FE, IR, FFE, DEFFE, DESE, TSE, DETSE, Single shot SE, DRIVE, Balanced FFE, MRCP, Fluid Attenuated Inversion Recovery, Turbo FLAIR, IR-TSE, T1-STIR TSE, T2-STIR TSE, Diffusion Imaging, 3D SE, 3D FFE, MTC;; Angiography: CE-ANGIO, MRA 2D, 3D TOF.
Pintakelat: Pää, Pää-niska, extremity M-L, niska, keho/selkäranka S-XL, hartia, bilateral rinta, ranne, TMJ, flex XS-S-M-L-XL-XXL
Jäähdytin: Integroitu, vesi
Paino: 13,110 kg
Magneettiydin: Erikoisteräs
Hinta (tuhatta euroa): 230-350
Vuosimaksu: Ei
Vaatii erillisen tilan: Ei
iMRI: Kyllä
Käyttöikä: 12 vuotta
Käyttöiän pidennys: Kyllä
5-gaussin tila: Noin 2 metriä
Valmistusmaa: Suomi

Ympäristöystävällisyys
Ankkurin valmistuksessa pyritään käyttämään vain uusiutuvia tai korkean kierrätysasteen raaka-aineita. Ankkuri ei vaadi esimerkiksi nestemäistä heliumia tai muita kryogeenejä, ja magneetin voi käynnistää ja sulkea noin 30 minuutissa, mikä tarkoittaa huomattavia energiasäästöjä.